Un ratpenat gegant tria dormir a la Fageda d’en Jordà

dormir a la Fageda

Comparteix

Compartir en facebook
Compartir en linkedin
Compartir en twitter
Compartir en email

Un ratpenat gegant tria dormir a la Fageda d’en Jordà

Un grup d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona confirma la presència d’una colònia dels ratpenats més grans d’Europa que s’han establert per dormir a la Fageda. La espècie es coneix científicament com a Nyctalus lasiopterus. Es troba al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Aquests mamífers nocturns que s’han instal·lat per dormir a la Fageda poden medir 50 cm amb les ales desplegades. Els tècnics han recollit mostres biològiques per analitzar el seu estat de salut i possibles malalties. El Zoo de Barcelona subvenciona econòmicament aquest treball de camp. Compten també amb el suport del Centre tecnològic i Forestal de Catalunya que segueix l’activitat d’aquest animal des de fa quinze anys.

Dormir a la Fageda de dia i volar de nit

L’activitat d’aquests ratpenats únics a Europa transcorre principalment de nit. Quan fosqueja, en lloc de dormir a la Fageda, surten a volar per menjar insectes i animals petits. Necessiten ingerir gran quantitat d’aliments ja què realitzen importants despeses d’energia.

Les tesis dels primers estudis afirmaven que només es desplaçaven per la zona volcànica de la Garrotxa. A l’actualitat, s’ha demostrat que sobrevolen passant per Castellfollit de la Roca fins al Pla de l’Estany, i poden arribar de manera excepcional al Gironès.

La Fageda d’en Jordà, un bosc únic

El Parc Natural de la Fagedad’en Jordà és un entorn ideal per aquesta espècie de ratpenats. Utilitzen els forats dels faigs com a refugis i construeixen els seus nius. El bosc de la Fageda esdevé un espai natural obert semblant als de l’Europa Central. Al mateix temps que únic a la península gràcies també a les colades de lava de la zona volcànica de la Garrotxa.

El seu seguiment per part dels tècnics és laboriós. Resulta difícil trobar-los, i més encara durant el dia ja que són animals nocturns. Quan es localitza algún exemplar, s’obtenen mostres de sang, pèl i saliva.

A la Fageda s’han pogut comptabilitzar uns 50 ratpenats des de l’any 2010. La investigació ha documentat que les femelles emigren fins a la zona central francesa i els boscos centreeuropeus a la primavera per reproduir-se. Un cop finalitzat l’estiu, retornen a La Fageda d’en Jordà. 

La Fageda a la tardor

Els tècnics de l’estudi han detectat que a la tardor és quan arriben més femelles a la Fageda. Els mascles estan establerts tot l’any a la Garrotxa, on es desplacen les femelles per aparellar-se. Olot, volcans… els ratpenats més grans d’Europa han trobat els seu refugi preferit en aquest parc natural únic i màgic.

La Fageda a la tardor és apreciada també pels contrastos i la diversitat de les seves fulles però qualsevol època de l’any és ideal per descobrir-la. 

Descobrir un càmping natural a la Fageda

Aquest ratpenat és totalment inofensiu per les persones. Al ser la nit el seu període de més activitat, resulta molt difícil veure’l. I més encara al no superar la xifra de 50 exemplars que viuen a La Fageda.

Si voleu passar uns dies en aquesta zona per intentar veure aquest animal, us recomanem el Càmping Ecològic Lava. Serà molt difícil trobar-lo, però podreu passar uns dies fantàstics en el camping natural més popular de la Fageda.

I per menjar a la Fageda, el restaurant Can Fesol us sorprendrà amb un repertori de plats volcànics exquisits.

Us recomanem també descobrir aquest entorn d’una manera diferent. Per exemple, en carro de cavalls. Un mitjà de transport clàssic per descobrir en carruatge la zona més màgica de la Garrotxa.

La presència dels ratpenats més grans d’europa a la Garrotxa és un bon indicatiu del bon estat ecològic i mediambiental de la zona. Els ratpenats necessiten respirar un aire molt pur i net per poder viure en qualsevol entorn natural.

Mes noticies

Obrir xat
1
Tens dubtes?
Hola! Et podem ajudar en alguna cosa?