Quins volcans hi ha a la Garrotxa?

ruta volcans garrotxa

Comparteix

Compartir en facebook
Compartir en linkedin
Compartir en twitter
Compartir en email

Quins volcans hi ha a la Garrotxa?

Quins volcans hi ha a la Garrotxa?

El parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa  és un dels millors exponents de paisatge volcànic de la península Ibèrica. Per això desde Activitats Garrotxa volem explicar els volcans de la Garrotxa.

Compta amb 40 cons volcànics d’una edat entre els 100.000 anys, 10 cràters, 23 cons molt conservats i més de 20 colades de laves basàltiques. Un dels millors espais protegits, situat en els Pirineus orientals, dins de la comarca de la Garrotxa.

Ara que ja sabem les dades principals de la Zona Volcànica de la Garrotxa, anem a descobrir els diferents volcans que existeixen!

Volcà Croscat

El Croscat és un volcà que es troba al nord-oest del municipi de Santa Pau. Us recomanem que us allotgeu a Càmping Lava que també està ubicat aquí. Durant 25 anys va estar dedicat a l’explotació de guix pel qual presenta una estètica esglaonada. Estem parlant d’un volcà jove que ha tingut dues erupcions: la primera i la major fa 17.000 anys, i la segona fa 11.500 anys. L’emissió de laves fluides i una sèrie d’explosions de violència moderada van donar lloc a un cràter en forma de ferradura d’uns 160 m d’alçada i un màxim de 600 m de llarg per 350 m d’amplada.

 

Volca croscat a la Garrotga

Volcà de Santa Margarida

Aquest volcà també està ubicat al municipi de Santa Pau i és un dels més importants de la zona. Va entrar en erupció fa 11.000 anys i té una altitud de 700 metres. La seva extensa boca avui dia és un gran prat. Té una extensió de 2.000 metres de perímetre i des d’on es poden gaudir d’unes vistes increïbles. L’església de Santa Margarida és una visita imprescindible, que està ubicada al mig de la plana del volcà.

Volcà Montsacopa

És l’últim volcà que es va formar a Olot. Va produir erupcions fa uns 100.000 anys i el seu cràter arrodonit és producte d’una erupció estromboliana poc explosiva primer i d’una de més explosiva després. Aquest cràter és únic al parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa perquè no ha estat deformat per colades de lava al final de l’erupció. Aquest volcà també compte amb església al cim, reconstruïda l’any 1875 i amb dues torres de vigilància construïdes durant les guerres carlines.

Volcà de la Garrinada

Està situat sobre la mateixa fractura amb els volcans Montsacopa i Montolivet. La part visible del volcà té una base circular d’uns 800 metres de diàmetre i una alçada del con de 116 metres, però la part inferior, coberta per colades de lava, és força considerable, de manera que és un dels volcans més grans de la regió.

Volcà de Montolivet

Com tots els altres volcans, està ubicat a la Garrotxa, a poca distància del volcà del Montsacopa. Va tenir dues fases eruptives: la primera, va emetre greda i blocs en forma d’escòria i bomba. Aquesta fase va ser explosiva i va originar el con volcànic. La segona fase va generar una colada de lava que va arribar fins a la riera de Riudaura.

Al capdamunt, al vessant est, hi ha una torre defensiva, similar a les torres del volcà del Montsacopa.

Anteriorment s’anomenava Puig de la Rovira. Al segle XVII, els frares caputxins li van canviar el nom pel de Montolivet.

 

Després de tot aquest article, us animem que vingueu a Activitats Garrotxa! Amb la vostra visita al càmping podràs conèixer diferents volcans sorprenents! Animeu-vos!

 

Mes noticies

Obrir xat
1
Tens dubtes?
Hola! Et podem ajudar en alguna cosa?