Els fesols de La Garrotxa amb Denominació d’Origen

fesols garrotxa_santa_pau

Comparteix

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Els fesols de La Garrotxa amb Denominació d’Origen

A la comarca de La Garrotxa són molts els atractius destacats pels visitants: el riu Fluvià, la Vall d’en Bas, la lava, els volcans… I els fesols. És el producte estrella de La Garrotxa, fins al punt que la seva gastronomia està especialitzada en una varietat de plats que contenen fesols, ja sigui amb verduretes, arròs o carn. La cuina volcànica de Lava Parc inclou moltes receptes que no deceben, ja que les particulars característiques geogràfiques d’aquesta àrea permeten assaborir un producte de proximitat, gust intens i gran qualitat. Aquestes propietats el fan idoni per menús vegetarians.

Davant la varietat de possibilitats que la zona ens ofereix, tant gastronòmiques com excursionistes, hem volgut elaborar unes recomanacions per gaudir de la visita. Molt especialment, en el cas que volguem aprofitar la nostra estada de manera saludable.

Terra de fesols i volcans

Una de les varietats més saludables de l’aliment més valorat a la Garrotxa, és el fesol negre. Aquesta mongeta negra deu el seu color a la concentració de flavonoides, que fan d’aquesta espècie un súper aliment amb propietats antioxidants. Us animem a tastar-la a l’Hostal Can Fesol que és un dels restaurants a Santa Pau més famosos de la Garrotxa.

 

Es pensa que la varietat de fesols que es conreen en aquesta zona es deuen a la immigració originària de Centreamèrica que va arribar a partir del segle XVIII a Olot, una destinació d’acolliment. Aquests treballadors pagesos van introduir aquest llegum centreamericà en combinació amb les plantes de blat de moro, amb una tècnica de cultiu que va permetre a aquests llegums desenvolupar-se en terres catalanes.

Amb el temps s’han anat creant noves especialitats, fins a convertir aquest aliment en tota una cultura pròpia de la zona dels volcans. Al poble de Santa Pau van obtenir la categoría de Denominació d’Origen Protegida (DOP) al 2015. Santa Pau és parada obligatòria per varies raons: val la pena recórrer els carrers de la seva vila medieval, degustar la seva gastronomia pròpia, i admirar la natura que li envolta.

És un interessant lloc de parada en l’itinerari de recorregut per la naturalesa de la Fageda i la seva proximitat als volcans, ja que està situat al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

És precisament la proximitat amb els volcans i la lava el que ha propiciat que les característiques del sòl ha donat als seus llegums un sabor suau, amb un alt contingut en proteïna i baixa harinosidad. Els seus frijoles, també coneguts com a mongetes de Santa Pau cuinats sense additius, després de vuit hores en remull i cocció a foc lent, que s’interromp afegint raigs d’aigua freda. En la zona volcànica són tres especialitats les que estan sota la categoria de Denominació d’Origen Protegida: setsemanera, beina brisa i gra petit.

Restaurant a la Garrotxa

Activitats al Parc Natural volcànic

El Càmping ecològic Lava està situat en l’àrea de la Fageda d’en Jordà, a peu d’una colada de lava. Aquesta zona volcànica està composta per diversos volcans que han creat un paisatge lunar de característiques roques volcàniques, sent el volcà del Croscot un dels més grans de la Península.

El volcà de Santa Margarida és el més visitat, tot i que que l’última erupció del volcà va ser fa uns 11.000 anys.  De fet, és més probable refrescar-se amb l’aigua del riu Fluvià, abans que cremar-se les botes per un inesperat flux de lava fluida.

Dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, es poden realitzar diverses activitats organitzades per Activitats Garrotxa, com el Carrilet, la ruta amb tren pels volcans o passejades a cavall.

La Vall d’en Bas

La Vall d’en Bas és un espai on gaudir també de la història visitant petits pobles com Sant Privat o Sant Esteve d’en Bas. La vall està travessada pel riu Fluvià, esquitxat per rierols. És una zona fèrtil, agrícola i ramadera, envoltada per massissos on trobarem zones d’interès, com l’església de Sant Privat, que data del segle XI, o la Vila de Malloll, catalogada com a conjunt històric-artístic. Pels amants de l’art romànic, tota la zona és un viatge al passat, ja que els municipis de la Garrotxa ens transporten en el temps amb les seves esglésies i carrerons medievals. Són tants els llocs per a visitar i les activitats per fer que donen per a repetir i perdre’s de nou per aquests paratges.

Mes noticies

Obrir xat
1
Tens dubtes?
Hola! Et podem ajudar en alguna cosa?