El tren a la Península Ibérica

Comparteix

Compartir en facebook
Compartir en linkedin
Compartir en twitter
Compartir en email

El tren a la Península Ibérica

Fa més d’un segle, al any 1848, es va construir la primera línia de ferrocarril de la tota la Península Ibérica. Aquesta línia tenia un objectiu industrial que permetés ampliar les comunicacions de transport amb les fàbriques. La línia anava de Mataró a Barcelona, i només tenia un recorregut de 28 kilòmetres.

Com que al principi va haver molts accidents, van optar per construir una via amb una amplada superior a la dels països de la Unió Europea, que era de 1,435. Això, també va permetre transportar mercaderies més pesades i amples.

Una dada curiosa és que anys enrere, del 1848, es va fer una proposta per construir un sistema ferroviari que permetés transportar el vi de la zona Jerez cap el port del riu Guadelete. Però no es va fer realitat, ja que no hi havia el pressupost suficient i no hi havia gaires inversors que estiguessin interessats en construir una infraestructura així.

Una vegada construïda la línia ferroviària es van adonar que era un element molt important per la industria. I que aquest avanç de la societat permetia accelerar els processos industrials de l’època. Per això, anys després, es van invertir molts diners en la construcció de noves línies que connectessin amb la capital.

Fins a diu d’avui s’han anant construït noves línies a la Península Ibérica que no només connecten amb vies nacionals, sinó que també hi ha vies que connecten amb altres països de la Unió Europea, com França i Portugal. I una altre cosa important a destacar és que les ciutats amb millors comunicacions ferroviàries de Espanya a dia d’avui són Madrid, perquè és la capital, i Barcelona, perquè és el lloc on es va començar a construir la primera línia.

Tipus de trens de la Península Ibérica

A mesura que ha anat passant els anys, els trens i línies ferroviàries han canviat molt gracies a tots els avenços tecnològics que han anat sorgint. Abans el trens només eren per transportar mercaderies, però poc a poc es van anar instaurant línies que transportessin a persones. Existeixen molts tipus de trens, però els principals són els següents:

  • El tren suburbà i regional: és el tren de rodalies. Transporta a persones en un regió determinada.
  • El tren metropolità: seria el metro que transporta a gent en una ciutat.
  • Tren d’alta velocitat: és l’AVE, que transporta a persones per tot el territori nacional en un temps molt inferior gràcies a la de gran velocitat que pot arribar a agafar.
  • Tren de mercaderies: és el que s’encarrega de transportar càrregues de mercaderies molt grans i solen ser més llargs i amples que els trens per transportar a persones.

Com veieu hi ha molts tipus de trens, i que cadascun d’ells té una finalitat totalment diferents. Tot això, l’hem aconseguit gràcies als processos d’investigació que s’han desenvolupat amb el pas de temps. A dia d’avui comptem amb trens totalment elèctrics que no emeten cap tipus de gasos contaminants a l’atmosfera.

A Activitats Garrotxa tenim el nostre propi tren que ens permet fer rutes amb el turistes per visitar un dels espectacles naturals més increïble de la tota la Península Ibérica, el Parc Natural Volcànic de la Garrotxa. Per això us volem convidar a que passeu un dia amb nosaltres i gaudiu de l’experiència tant com nosaltres gaudim de la vostra companyia.

 

Mes noticies

Obrir xat
1
Tens dubtes?
Hola! Et podem ajudar en alguna cosa?