Els cultivadors de Fesols preveuen una bona collita

Comparteix

Compartir en facebook
Compartir en linkedin
Compartir en twitter
Compartir en email

Els cultivadors de Fesols preveuen una bona collita

Els cultivadors de Fesols  preveuen una bona collita

La primera collita de Fesols de Santa Pau sota la protecció i el segell europeu de Denominació d’Origen Protegida (DOP) augura una bona producció. Les  darreres pluges de d’ aquestes setmanes i la lleu davallada de les temperatures durant els primers dies d’agost han ajudat a que les plantes es recuperin de la calor de juliol i floreixin amb força. La previsió és començar a recollir els fesols aquest mes de setembre i ja avancen que no arribaran a les 60 tones que es van collir l’any passat perquè compten amb uns deu productors menys.

Ara fa pocs dies, a Santa Pau, a la Garrotxa, va centrar tots els titulars. El Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) publicava la inscripció de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Fesols de Santa Pau en el registre europeu de denominacions i indicacions geogràfiques protegides. D’aquesta manera culminava un procés que s’havia allargat durant anys i la collita d’aquest 2015 s’ha convertit en la primera que portarà aquest distintiu de qualitat.

Els Fesols de Santa Pau es van començar conrear al segle XVIII i se’ls pot diferenciar perquè són blancs, rodons i amb un pes que oscil·la entre els 18 i 30 grams per 100 llavors. El tret més característic però, és el seu gust, suau tot i conrear-se en terres volcàniques. Tenen un alt contingut proteínic i s’han convertit en el 20è producte català que aconsegueix aquest segell de protecció europeu.

En aquest sentit, des dels cultivadors de fesols assenyalen que estan esperançats i esperen que la primera collita de Fesols de Santa Pau amb l’etiqueta de la DOP sigui una bona collita. “Els fesols s’han fet molt macos, la onada de calor del mes de juliol va assecar molt els camps i vam patir una mica perquè és un conreu de secà tradicional però les pluges de les darreres setmanes i les temperatures un xic més baixes d’aquests primers dies d’agost estan ajudant molt a la floració”, ha detallat Suñer.

Segons el president de nou Consell Regulador provisional de la DOP i president durant anys de l’Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau, les plantes necessiten que no faci massa calor durant la floració perquè si les temperatures s’enfilen les flors es deshidraten i no fecunden.

Mes noticies

visitar la Garrotxa
Noticies

Visitar la Garrotxa

La Garrotxa és una comarca situada a la província de Girona. És

Obrir xat
1
Tens dubtes?
Hola! Et podem ajudar en alguna cosa?